< Personalitati

GHITA POPP
(1883-1967)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesorul, avocatul, ziaristul si omul politic GHITA POPP s-a nascut îa 3 ianuarie 1883, în Poiana Sarata, judetul Treiscaune, comuna locuita de mocani bretcani, întemeiata de acestia în 1823. Era fiul notarului comunal Gheorghe Popp si al Elenei, a avut cinci surori. Provenea dintr-o veche familie de români din zona Tg. Secuiesc-Bretcu. Bunicul, Gheorghe Pop, a fost preot ("Popa cel mare"), casatorit cu Domnica Mamoiu, fiica lui Zaharia Mamoiu. A fost nepot de fiica a lui loan Frâncu, "ultimul mare negustor si sprijinitor al neamului si bisericii ortodoxe din Tg. Secuiesc".
A urmat scoala primara confesionala în comuna natala si liceul sasesc din Brasov, transferându-se în ultima clasa la liceul "Andrei Saguna" din acelasi oras. Urmeaza, apoi, cursurile Facultatii de Drept la Budapesta si Viena, obtinând titlul de doctor în drept la Universitatea din Cluj.
În timpul studentiei, din initiativa lui, au loc doua întâlniri ale studentilor români cu colegii lor sârbi, sasi si slovaci. În 1904, studentii români din Budapesta îl deleaga pe Ghita Popp sa-i reprezinte, alaiuri de Octavian Goga, la Oradea, la sarbatorirea a 40 de ani de la aparitia revistei "Familia" si a 70 de ani de la nasterea initiatorului ei, losif Vulcan.
Desi se simtea atras de studii literare, a optat pentru cele juridice, întelegând din tinerete ca "datoria noastra în Ardeal e de a ne înrola în lupta nationala pentru desrobirea noastra si pentru unirea cu tara mama".
A intrat în politica "prin ziaristica", primul pas fiind un articol publicat, "la loc de cinste", de ziarul "Tribuna" din iulie 1904, autorul fiind student în anul doi. Din 1905 devine corespondent la "Tribuna" din Arad, iar la terminarea studiilor, în 1906, se angajeaza ca redactor la publicatia mentionata, colaborând si la "Foaia Poporului" si "Luceafarul" din Sibiu, "Românul" din Arad, "Libertatea" din Orâstie si "Gazeta Transilvaniei" din Brasov.
Alaturi de alti fruntasi ai generatiei sale: Ociavian Goga, Ilarie Chendi, loan Lupas, Onisifor Ghibu, St. O Iosif, Ion Agârbiceanu, Tiberiu Brediceanu, Sextil Puscariu, Octavian C. Taslauanu, G. Bucsan, Vasile Osvada, face parte din gruparea "Tinerii oteliti", care s-au impus în viata politica a românilor din monarhia austro-ungara pentru implicarea lor activa în lupta nationala.
Din 1912, este redactor la "Românul" din Arad (dupa fuziunea acestuia cu "Tribuna"). Alaturi de Octavian Goga si Octavian Taslauanu, Ghita Popp "aduce o viguroasa campanie împotriva greselilor de limba si a regionalismelor ce abundau în scrisul epocii si au cultivat o limba româneasca primenita".
Prin articolele sale, adesea nesemnate sau semnate cu pseudonimul Gheorghe Padure, a luat atitudine împotriva politicii de deznationalizare si de aparare a celor doua institutii fundamentale ale conservarii si perpetuarii neamului, scoala si biserica. În amintirile sale, Onisifor Ghibu "scoate în evidenta extraordinara seriozitate si profesionalismul tânarului ziarist Ghita Popp, corectitudinea morala inflexibilitatea caracterului, acuratetea de diamant a idealurilor sale", dar si "modestia exagerata care îl face sa-si semneze decât arareori articolele". Pentru toate acestea, în studiile sale memorialistice, Ion Clopotel îl situeaza pe Ghita Popp "printre vedetele ziaristilor din epoca",
Îmbolnavindu-se de plamâni, în 1914 se retrage în satul natal, Poiana Sarata, dupa care urmeaza o cura balneara pe Coasta de Azur.
La 27 iulie 1914 trece în vechiul Regat, unde face o propaganda sustinuta pentru intrarea României în razboi de partea aliatilor Este recomandat Marelui Stai Major al Armatei Române pentru a organiza nuclee de informatori militari în Ardeal, lucrând cu viitorul general Nicoleanu.
În 1915 este colaborator al lui Nicu Filipescu, lider al Partidului Conservator, în cadrul organizatiei patriotice "Federatia Unionista".
Face parte din grupul de ardeleni care semneaza declaratia publica de 1915, prin care se cere intrarea imediata în razboi a României contra Austro-Ungariei. Toti semnatarii sunt judecati în lipsa si condamnati la moarte, împreuna cu alti intelectuali ardeleni. Între anii 1915-1916, editeaza la Bucuresti seria a III-a a revistei "Tribuna", în care militeaza cu curaj, demnitate si convingere pentru unirea Transilvaniei cu patria mama. Publica în acelasi timp, numeroase articole în "Adevarul" si "Epoca", numarându-se printre colaboratorii rubricii "Ardealul vorbeste".
Se înscrie ca voluntar în razboi (1916-1917).
În 1917 este trimis de guvernul român, împreuna cu Sever Bucu, Iosif Schiopu si bucovineanul Filaret Dobos, la Kiev, unde scot gazeta "România Mare" pentru a face propaganda între cei aproximativ 150000 de prizonieri proveniti din armata austro-ungara.
În 1918 este silit sa se refugieze la Moscova, pentru a evita punerea în care a condamnarii sale la moarte. În septembrie 1918 se afla la Chisinâu, unde colaboreaza la gazeta ''România Noua" a lui Onisifor Ghibu, împreuna cu conjudetenii sai Nicolae Colan si Romulus Cioflec si cu alti intelectuali ardeleni si bucovineni. În noiembrie 1918, alaturi de Iosif Schiopu si Stefan Boieru, se pune în fruntea a numai 100 de români care intra primii în Ardeal.
Participa la Adunarea Nationala de la Alba Iulia, fiind membru în Comitetulde Unire, ca cenzor.
Consiliul Dirigent îl trimite la Paris pentru a face propaganda nationala, întrucât centrul propagandei maghiare în Apus devenise Elvetia, merge la Berna cu Petrescu Comnen.
Revenit în tara în toamna lui 1919, este ales deputat în primul Parlament al României întregite. Pâna în 1938 este ales în înca opt parlamente ( a lipsit din doua).
În 1931-1932 este subsecretar de stat la culte si minoritati. Dupa fuziunea PNR si PT, este secretar al PNT pentru Ardeal.Dupa asasinarea lui Virgil Madgearu este secretar general al PNT, din ianuarie 1941 pâna în decembrie 1944.
În întreaga perioada interbelica, Ghita Popp s-a pronuntat pentru mentinerea si întarirea sistemului parlamentar constitutional.
Bun cunoscator al realitatilor de pe meleagurile natale, a fost, în mod constant, un sprijin eficient al "poporului sau românesc din secuime", dar si un prieten bun al secuilor Era "partizanul unei largi tolerante si al unei libertati absolute în ceea ce priveste dezvoltarea culturala a minoritalilor", dar sublinia în acelasi timp, ca în orasele din secuime "populatia româneasca are si ea dreptul sa ajunga la o expansiune superioara de cultura". Acolo unde traiesc "doua populatii, amândoua ar trebui sa aiba dreptul de a avea centrul lor de cultura" (...), astfel ca prin toleranta "sa lucreze împreuna la prosperarea acestor orase".
Dupa aprecierea lui luliu Maniu, Ghita Popp ca unul dintre cei mai apropiati colaboratori, era "cel mai bun cunoscator al problemelor minoritatilor, de aceea 1-am trimis în strainatate în anul 1928, în diferite tari unde se gasesc minoritati, pentru a studia la fata locului modul în care este rezolvata problema minoritatilor". Este motivul pentru care, sub conducerea sa, sunt formulate multe din raspunsurile autoritatilor românesti la memoriile si reclamatiile Partidului Maghiar din România adresate Societatii Natiunilor. A pastrat un contact strâns cu fruntasii minoritatilor nationale, îndeosebi cu cea germana.
Ca deputat, apoi senator si ministru, împreuna cu luliu Hatieganu, creeaza Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) din Bucuresti.
A fost un mare prieten si colaborator al patriotului basarabean Pan Halippa, ambii promotori ai intereselor Basarabiei românesti.
A fost prieten cu multi dintre oamenii politici si de cultura ai vremii (Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voevod) si unui dintre colaboratorii cei mai apropiati ai lui Iuliu Maniu, caruia îi redacta în prima forma "toate întâmpinarile si memoriile".
A întretinut o vie corespondenta, înca din primii ani de ziaristica, cu Horia Petrescu, Onisifor Ghibu, Octavian Goga, Constantin Bucsan si altii,
Multi dintre prieteni i-au dedicat în amintirile lor rânduri memorabile, asa a facut de exemplu Onisifor Ghibu- "Era un excelent ziarist, din pacate prea putin cunoscut din cauza exageratei lui modestii...Întrega lui activitate constituie un frumos capitol al ziaristicii antebelice si interbelice". Cu alt prilej, Onisifor Ghibu pune în evidenta trasaturile sale de caracter, buna cunoastere a limbilor româna, germana, maghiara si franceza, "ascutitul simt de observatie si de distingere si un scris clar, energic, direct, fara cotituri si ambiguitati".
În timpul celui de-al doilea razboi mondial colaboreaza la ziarul "Ardealul" al refugiatilor din Ardealul de Nord (cu directorul ziarului, Anton Ionel Muresanu, va fi mai târziu coleg de celula la Aiud). Participa la ciclurile de conferinte organizate de asociatia "Ardealului de Nord", ziarul "Ardealul" si "Uniunea Somesenilor" în întreaga tara. Este în conducerea mai multor asociatii, ligi si a fundatiei "Pro Transilvania", care aveau ca scop "înaltarea natiunii, binele tarii si dezrobirea fratilor ajunsi sub stapânirea straina".
Din partea PNT, Ghita Popp a stabilit contacte cu PNL, PCR si cu legionarii, fiind implicat în derularea evenimentelor politice ale vremii.
În august 1944, Ghita Popp împreuna cu Lucretiu Patrascanu, generalul de brigada Dumitru Dâmaceanu, printul Barbu Stirbei, au participat la negocierile de la Moscova pentru semnarea armistitiului.
La 4 noiembrie 1944, Ghita Popp a fost numit secretar de stat la Departamentul Cultelor si Artelor, fiind nevoit sa demisioneze din functia de secretar general al PNT. În data de 6 decembrie 1944, Ghita Popp a fost numit ministru al Cultelor si Artelor în guvernul condus de generalul Nicolae Radescu.
A facut parte din comitetul special creat în 1945 cu scopul de a clarifica problema definirii criminalilor de razboi, alaturi de dr Petru Groza, Lucretiu Patrascanu si G. Fotino.
La 20 ianuarie 1945 prezideaza la Buzau congresul organizatiei locale. Prin aclamatii este ales presedinte al organizatiei judetene. Este singurul presedinte ardelean ales în fruntea unei organizatii din vechiul Regat,
La alegerile din 1946 candideaza la Somes, fiind si arestat pentru doua sap-tamâni.
În 1947 este detinut la Vacaresti, apoi ta Aiud. I se va fixa apoi domiciliu obligatoriu la Latesti în Baragan.
Moare la Bucuresti, în noiembrie 1967.
În toate etapele vietii sale s-a bucurat de un mare prestigiu, atât din partea celor care l-au cunoscut, cât si a opiniei publice. Erau unanim recunoscute calitatiîe sale, precum: eruditia, cinstea, seriozitatea, optimismul, verticalitatea morala s.a. Marele om politic luliu Maniu, Ia procesul intentat fruntasilor taranisti, declara despre Ghita Popp ca "...este un om de o eruditie exceptionala, de o profunda judecata si un temperament cald "., este un om de o încredere desavârsita..., unul din consilierii rnei cei mai apropiati".
Omul politic Ghita Popp adusese în atâtea rânduri servicii însemnate tarii, fiind "rasplatit", ca întreaga sa generatie de marcanti intelectuali, cu ani grei de temnita, si-a gasit totusi, rezervele necesare ca la venerabila vârsta de peste 80 de ani sa adreseze conducerii României doua memorii: în primul, redactat în vara anului 1963, autorul aduce un cald omagiu marelui diplomat Nicolae Titulescu si solicita statului român îndeplinirea ultimei sale dorinte, de aducere în tara a ramasitelor pamântesti si înhumarea lor la Brasov. În al doilea, înaintat lui N. Ceausescu în anul 1966, expunându-si "durerea sufleteasca mereu arzatoare" de a-si fi pus semnatura pe actul de cedare a Basarabiei si Bucovinei de nord, "sub presiunea unei necesitati fatale",aduce un set de propuneri si "actiuni poiitico-diplomatice rabdatoare, prudente si bine pregatite'' care, sa conduca în final la reîntregirea tarii.
A pastrat toata viata o strânsa legatura cu meleagurile natale. Proiectase retragerea la Poiana Sarata unde intentiona sa publice mai multe lucrari, printre care "Istoria luptelor nationale din Transilvania" si "Problema minoritatilor".
Nu a reusit sa-sj înfaptuiasca aceste proiecte, în schimb si-a facut însemnari zilnice, atât în Baragan, cât si la Bucuresti, documente de mare valoare, pierdute din pacate, în conditiile istorice existente pâna în decembrie 1989.
Sesiunea stiintifica organizata la Sf. Gheorghe, în decembrie 1997, la împlinirea a 30 de ani de la moartea lui Ghita Popp, s-a constituit într-un omagiu adus unei mari personalitati nascute în fostul judet Treiscaune. Prin înfiintarea fundatiei "Ghita Popp", speram ca se va putea concretiza celelalte propuneri facute pentru cinstirea memoriei sale si valorificarea, într-o forma actualizata, a mostenirii lasate pe linia promovarii identitatii nationale si convietuirii interetnice din sud-estul Transilvaniei, cît si a înfaptuirii reîntregirii Neamului Românesc.


BOBLIOGRAFIE


Eugenia Irina Crisan, Constantin I Stan, Activitatea lui Ghita Popp pentru înfaptuirea, consolidarea si apararea României Mari; Vasile Crisan, Tineretea jurnalistica a lui Ghita Popp la revista "Tribuna" din Bucuresti (1915-1916); Dan Brudascu, Corespondenta lui Ghita Popp cu Octavian Goga; Serban Madgearu, Ghita Popp - o autogiografie si câteva marturii; Ioana Burlacu, Basarabia, în constiinta lui Ghita Popp; Crisan N. Cristian, Interventia iui Ghita Popp în Parlament, în problema administratiei de stat; Vasile Mihai Câmpeanu, Din activitatea lui Ghita Popp ca secretar de stat pe lânga Ministerul Instructiunii Publice si Cultelor;loan Lacatusu, Ghita Popp - repere biografice; Ciprian Vrânccanu, Poiana Sarata - satul natal al iui Ghita Popp - comunicari prezentate la sesiunea stiintifica "Ghita Popp - personalitate marcanta a vietii publice românesti în perioada interbelica", Sf. Gheorghe, 5 decembrie 1997; loan Scurtu, luliu Maniu. Activitatea politica, Bucuresti, 1995; Partidul National Taranesc Crestin-Democrat - scurt istoric, Bucuresti, 1994,

< Personalitati